Luottokamat on loistava termi, jolle eräs määritelmä löytyy täältä: "Kaikissa Image-uskottavissa lehdissä on julkimoiden "luottokamoja" eli tavaroita, joita ilman he eivät Missään Tapauksessa voisi olla. Tai sitten he vain haluavat tavisten tietävän, että he omistavat sellaisen.". Tässä tämän image-uskottavan blogin lista Chengdujanin luottokamoista. Ei oo missään järjestyksessä.

1) Polkupyörä. Vanha sotaratsu laukkaa edelleen. Vuonna 2009 ajoa yli 2500km josta suurin osa työmatka-ajoa. Huollot Giant-merkkiselle polkupyörälle ovat ilmaisia paitsi että varaosat pitää itse maksaa. Tähän mennessä pyörän ylläpito 2,5 vuoden aikana on maksanut noin 2€. Lisävarusteissa ei tässä fillarissa ole myöskään säästelty ja kaikki tarpeellinen oranssia turvaviiriä myöten löytyy! Oranssin turvaviirin löysin Decathlonista 5€ hintaan ja turvaviiri on "made in Finland"!


 

2) Pystymallinen tehosekoitin. Chengdussa hedelmät ovat puoli-ilmaisia ja niitä kannetaan meille kotiin sen mukaisesti, eli useita kiloja viikossa. Kuumina kesäpäivinä ja salitreenien jälkeen on pakonomainen tarve tehdä jääpaloista ja hedelmistä smoothieita, joista parasta lienee mango-banaani. Kolmen vetkuttimen kokemuksella toistaiseksi parhaiten tehtävään sopiva mylly on Philips HR2094. Lasikannu auttaa murskaamaan jäät paremmin, imukupit pohjassa pitävät vehkeen paikallaan ja voimaa on riittävästi. Veivaa myös hedelmädrinkkejä.


 

3) Black Horse -kalsarit Suomessa nää tunnetaankin hyvin. Itse otin aikoinaanparhaassa kunnossa olevat olevat (muistaakseni joulun 2003 -kuosilla) tänne mukaan ja melkein itku tulee niinä talvisina päivinä kun nää on pesussa.


 

4) Philipsin värivalolamppu osaa valaista millä tahansa värillä. Pitää huolen siitä että makuuhuone on kotimaan sininen tai paikallisen punainen eli mukautuu täydellisesti kunkin hetkisiin fiiliksiin. Näitä voi myös hommata lisää ja asettaa kaikki tottelemaan yhtä kaukosäädintä jos ei yksi valonlähde riitä tunnelmaa kohottamaan. Laavalamput on niin ysäriä tän jälkeen!


 

5) Nokia E71 -älypuhelimessa on niin monta elämää helpottavaa ominaisuutta ettei ilman kannata olla. Puhuva suomi-kiina-englanti -sanakirja on pelastanut monta yllättävää tilannetta, Nokia Maps on auttanut eksynyttä lammasta ja webbiselain+sähköposti on hyvä olla täällä ilmaisten langattomien verkkojen maassa. Itse käytän lisäksi muita ominaisuuksia kuten muistiinpanoja, sports trackeria ja puhelinta. Kiinasta tätä herkkua hankittaessa kannattaa varmistaa että se on ulkomailta tuotu, jotta 3G ja WLAN -yhteydet löytyvät.


 

6) Mandarin Phrasebook -kirjasta löytyy enemmän tai vähemmän tarpeellisia kiinan kielen fraaseja. Kirjasta löytyy sanottavaa joka tilanteeseen kuten kuntosalille, parturiin, ruokakauppaan tai yöelämään. Tästä kirjasta on aikanaan opittu tinkimään ja käymään parturissa, joten koko 5€ hinnalle on saatu vastinetta! Toinen vaihtoehto on säästää roponsa ja olla suomalaisittain tuppisuuna tilanteessa kuin tilanteessa.


 

7) Harman/Kardonin kaiutinsysteemi. Tää on loistopeli koska sen saa toimimaan pattereilla, siinä on kantokahva + mukana kulkeva kaukosäädin ja siinä on kaikista kokeilemistani paras saundi. Piknikit paranee juupelisti, kun voi kuunnella täysillä Stam1naa kiinalaisten molkotuksen sijaan.


 

8) Asics-sisäpelikengät ostin pari vuotta sitten Pekingin Decathlonista ja nää on kestävyydessään ja käyttömukavuudeltaan piessyt mitkä tahansa muut Kiinasta ostetut kengät. Kaupan kalleimmat sisäkengät siihen aikaan, hintaa muistaakseni 60€. Nykyään kovassa käytössä juoksumatolla kun edelliset sanoivat sopparin irti.


 

9) Riisinkeitin on se ihme, jota kiinassa asuvat Suomalaiset ylistävät maasta taivaisiin eivätkä Suomeen palattuaan enää elä ilman sitä. Jokaisen kiinalaisen perheen luottokama ja 1,4 miljardia ihmistä ei ole väärässä. Meidän mallissa käyttöliittymä on leivänpaahtimen luokkaa eli ensin riisit ja vedet sisään ja nappi alas. Kun nappi nousee, on riisi valmista. Tämän jälkeen riisi pysyy lämpimänä tuntitolkulla eli ei tarvitse pelätä pohjaan palamista ja voi keskittyä täysin muuhun ruoanlaittoon. Myöskin, miksi riisikattilan pitäisi viedä yksi keittolevy muutenkin täydeltä hellalta?


 

10) Tietokone. Yhteydet ulkomaailmaan hoituu PC-yhteensopivalla kannettavalla tietokonella. Olisi teeskentelyä väittää ettei tietokone nouse ulkomailla asuessa top-12 kamoihin, koska E-Mail, Facebook, Skype ja bloggaus on saatava toimimaan. Tää vehje on ollut tarkoitus vaihtaa tuoreempaan jo yli vuoden päivät mutta se valitettavasti toimii liian hyvin. Hyvät naiset ja herrat, Acer Aspire 9302WSMi!


 

11) Kahvinkeitin. Aikanaan vaivannut kahvitutus loppui siihen paikkaan kun enkeli-Mirkku päätti lopettaa kärsimykset. Kuriirit juoksevat tuomassa Suomesta kahvia ja aamut ovat pelastettu. Tää Moccamaster ei osoita väsymisen merkkejä ja tullee palvelemaan vielä pitkät tovit!


 

12) Tossut. Chengdussa on sisällä kylmä ja kotona pidetään töppösiä koska lattiat ovat älykylmiä. Siten kotimaiset Reinot ovat parasta mitä voi kotiinsa kuvitella. Meillä on lattialämmitys, joten ei sentään kengät jalassa olla sisällä, mutta parvekkeella ei tähän aikaan vuodesta tarkene olla paljain jaloin. Meillähän ei Chengdussa yleensä kuulu kännykät kovin hyvin sisällä (täh?), joten jos soitat miulle, niin vastaan hyvin varmasti partsilla Reiskat jalassa. Värejähän on pinkki ja ruskea, joista heteromiehen ei tarvitse pitkään valintaansa miettiä!