Viime vuonna aloimme miettimään josko Kiinasta voisi ostaa sellaisen sähköpolkupyörän, joka luettaisiin Suomen lain puitteissa polkupyöräksi. Kiersimme Chengdun polkupyöräliikkeet läpi tuloksetta. Tänä vuonna tärppäsi kun Giantin liikkeestä löytyi yksi kappale Giant Hybrid 960 -sähköpolkupyöriä, jollaisella uskallan ajaa myös Suomen viranomaisen valvovan silmän alla.

Suomen ajoneuvolaki sanoo että "Polkupyöräksi katsotaan myös sellainen enintään 250 W:n tehoisella sähkömoottorilla varustettu ajoneuvo, jonka moottori toimii vain poljettaessa ja kytkeytyy toiminnasta viimeistään nopeuden saavuttaessa 25 kilometriä tunnissa.". Giant Hybrid 960 -sähköpolkupyörän teho on 240W ja sen sähkömoottori avustaa ainoastaan poljettaessa. Kovaa poljettaessa apu loppuu.

Giant Hybrid 960 kilpailee samassa sarjassa kuin kotimainen Helkama E2300A. Hintaero Giantin eduksi on kuitenkin merkittävä sillä Giantin sai pienen tinkimisen jälkeen ostettua Chengdusta Kehua Beilun Giant-polkupyöräliikkeestä 5600RMB:llä (600€) ja vara-akun siihen 2400RMB:llä (260€). Helkama maksaa tänä päivänä Suomessa 2190€, päivän hinta esim. täältä.

Hyvin toimivat sähköpolkupyörät ovat melko uusi juttu ja muutosvastarintaa on varsinkin pyöräilyn harrastajien joukossa huomattavissa. Täällä asia kiteytettiin mielestäni hyvin: "Tavallinen pyöräily nostaa kuntoasi enemmän kuin sähköpyörällä ajo. Ja jos ajat kumit tyhjänä, nostaa se kuntoasi vieläkin enemmän." Sähköpyörä on auton korvike ennemmin kuin normipyörän korvike. Se sopii myös niille jotka eivät halua hikoilla ajaessaan. Itse uskon, että jahka sähköpolkupyörien olemassaoloon totutaan Suomessakin, niin ainakin kaupungeissa työmatkapyöräilijät ottavat nämä vehkeet omakseen. Yleistymistä hidastanee myös kohtuullisen kallis hinta Suomessa.

Muita huomioita Giant Hybrid 960 -mallista:

  • Sähköavustetta ei tarvitse pitää päällä jos haluaa polkea pelkästään omin voimin.
  • Pyörä painaa 24kg joka on normifillaria reilusti enemmän mutta kuitenkin vähemmän kuin esim. Helkamassa.
  • Sähköavustetta saa käyttöön kolmella eri teholla. Ohjekirjan mukaan akusta riittää apua 30-45km ajoon valitusta tehosta riippuen.
  • Pyörässä on seitsemän vaihdetta, Shimanon vaihteet, Tektron V-jarrut ja Suntourin joustoetuhaarukka.
  • Pyörää saa ainoastaan yhdellä runkokoolla. Rungon koko on kuitenkin pykälää suurempi kuin kaikissa näkemissäni sähkömopoissa ja ajoasento parempi.


Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Giant Hybrid 960

Kuva Giant Hybrid 960 sähköfillarista meidän parvekkeella.